Grootste online tuinmachine winkel van Nederland.
WIJ LEVEREN OOK IN BELGIË
VOOR INDICATIE LEVERTIJD MACHINES, NEEM CONTACT MET ONS OP!

Wintertips

Wintertip 1. Alles wat u moet weten over hoe u de tuin winterklaar moet maken .

 

Niet winterharde planten binnen plaatsen
Planten die niet winterhard zijn, plaatst u beter binnen of op een vorstvrije plaats. Reinig de potten en controleer deze op ongedierte zodat deze niet in huis kunnen kruipen of overleven. Zorg ervoor dat de kamer waar de planten komen te staan niet te warm is. Deze zouden de groei kunnen stimuleren en eventueel extra ongedierte aantrekken. U kunt sommige planten al een stuk bijsnoeien, dat vergemakkelijkt de opslag. Geef de planten niet te veel water tijdens de winterperiode. Het is ook aangeraden om sommige planten wat extra “voeding” te geven.

Bescherm uw buitenplanten tegen vocht en vorst in de winter
Om planten en kruipplanten te beschermen tegen vorst is het aangewezen ze op gepaste wijze klaar te maken voor de strenge temperaturen. U kunt stro, bladriet of dennentakken of folie met gaatjes in gebruiken.

Snoeien en opruimen
Verwijder alle zieke planten (of delen ervan) die besmet zijn met parasieten en/of schimmels. Deponeer dat afval niet op de composthoop, deze zouden een besmettingshaard voor het volgende seizoen kunnen worden. Rozen snoeit u best half terug midden november. De rozenstruik gaat dan immers in “rust”. U kan wel de voet van de rozenstruiken beschermen of een kuil graven rondom de stam. De kuilen kunt u opvullen met mest of compost. Op die manier beschermt u uw struiken tegen vorst. U kan in siertuinen beginnen snoeien na de eerste vorstperiode. Om de siertuin in mooie vorm te houden dient deze bijgesnoeid te worden en verwijdert u beter alle zieke delen. Overtollige groei kan ook het best teruggesnoeid worden. Behandel eventuele snoeiwonden met een gepast product. Heggen kunnen nu ook een laatste snoeibeurt gebruiken. Bloeders (esdoorn, berk, druif, walnoot) snoeien voor december. Eventueel kunt u heesters die in het voorjaar geheel terug moeten worden gesnoeid, nu ook alvast enigszins snoeien om ongewenste takbreuk te voorkomen.

 

Wintertip 2. Verwijder het sneeuw van struiken en hagen.

Door het gewicht van het zware sneeuwpakket kunnen takken door gaan zakken.

Treffen we het slecht en krijgen we ook nog eens een dooiperiode met regen (wat veelal het geval is) dan wordt het sneeuwpakket nog eens extra verzwaard door de hoeveelheid water.

Met name hagen kunnen hun strakke vorm verliezen. Denk daarbij vooral aan hagen met slappe takken zoals coniferen en buxus. Maar ook niet-hagen zoals bamboes en siergrassen kunnen om gaan door de sneeuwlast. En vergeet niet de buxusbollen ook deze kunnen openvallen als gevolg van de sneeuw.

Verwijder dus zo snel mogelijk de meeste sneeuw met een hark.

Struiken en bomen met een vrij horizontale takstand kunnen eveneens te veel door gaan zakken. Bij langdurige belasting zullen ze niet meer terugkeren in hun oorspronkelijk vorm.  In het ergste geval kunnen ze zelfs uitscheuren.

 

Wintertip 3. Strooien tegen gladheid.

Wees terughouden met het gebruik van strooizout tegen de gladheid. Veelal is de kans groot dat het zout uiteindelijk de border in spoelt waardoor de bodem verzilt raakt.  Planten zullen hier last van ondervinden of kunnen zelfs afsterven.

Beter is om de sneeuw zoveel mogelijk te ruimen en dan strooien met gebroken grind 2- 5 mm (split). Split is hoekig en hecht daardoor goed op een ijzige ondergrond zodat er een stroef oppervlak ontstaat. Split is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

Na de sneeuwperiode kunt u het grind weer gemakkelijk bijeen vegen en bewaren voor hergebruik. Het gebruik van brekerzand is af te raden omdat dit te veel zandfractie bevat en daardoor aan de schoenen hecht zodat het de woning in gelopen wordt. Split doet dit niet.

Loading...